Nasıl bir kare çekmek istediğinizi bilmeniz işinizi her zaman kolaylaştıracaktır. Çekmeyi planladığınız kare/kareler için önceden yapacağınız iyi bir planlama ve iyi bir hazırlık, hayal ettiğiniz kareyi/kareleri çekmenizi garantileyecektir.
31 Mayıs 2015 tarihinde yaptığım uçak çekimlerinde, nasıl kareler çekmek istediğimi, nasıl kareler istendiğini bilerek yaptığım planlamamda, en büyük şansım benzer çekimleri aynı koşullarda daha önceden yapmış olmamdı. Çekim şartlarında ve çekim süresi boyunca nelerle karşılaşacağımı, neleri nasıl yapmam veya yapmamam gerektiği konusundaki bilgilerim bana önemli avantajlar sağlıyordu. Benzer koşullarda ikinci, üçüncü defa çekim yapıyor olmanız elde ettiğiniz fotoğraf kalitesini önemli ölçüde arttıracaktır.
Bu çekimler için yeterli ekipmanımın olmasına ragmen, tekrarı çok kolay olmayan bir uçuşta, olası çıkabilecek ekipman sorunlarına karşı ekipmanlarımı yedeklemek, hedeflediğim diğer kareleri hızlı pratik bir şekilde yakalayabilmek ve bu çok özel çekimleri garantilemek için dışardan ekipman desteği aldım. Yedek gövdeler, geniş açı lens vb. ve Canon’un çok yeni iki ürününü bu çekimlerde test etme şansını yakalamamda benim için ayrı bir heyecan oldu.
Çekim yapacağım günden, günler once başlayan hazırlıklarımda destek olarak alınacak ekipmanlara ulaşım, aldığım ekipmanın sensor temizliklerinden, lenslerin optik temizlikleri, kartların boşaltılarak formatlanması, pil şarjlarının kontrolü ve şarjlarının tamamlanması, ekipmanın sınıflandırılarak kaldırılacağı çantaların seçimi, çekim süresince kartların aktarılacağı bilgisayar ve harici hard diskler, bunların boşaltılarak hazırlanması, tripotlar, belki birkaç gün sürecek çekim süresi boyunca kullanılacak kıyafetlerin hazırlanması ile geçen hazırlık süresinden sonra, en heyecanlı an olan, tüm ekipmanın yanyana dizilerek son kontrolleri ile beraber, önem ve olası kullanım sırası ile çantalara kaldırılması aşaması… bu aşamada, fotograf makinalarının çekim bölgesindeki çekim ayarlarına kadar hazırlayarak kaldırılması size aniden gelişen çekimlerde büyük kolaylık sağlayacaktır. Unutmayın, bir önceki çekiminizden kalma, uygun olmayan ayarlar, (makro veya manuel ayarlı bir başka çekim ayarınız vs.) aniden gelişen bir anın yakalanmasında size çok şey kaybettirebilir.
Uçak fotoğrafçılığında kullandığım çekim modu zaman zaman exif bilgileri ile paylaştığım fotoğraflarımdan da bilindiği gibi, Diyafram öncelikli moddur. Saatte 800-1200km ile uçan bir uçağı takip etmek, kadrajda tutmak uygun zamanında fotoğraflamakla yeterince uğraşırken yada sürekli değişen ışık koşullarında pervanelerdeki hareketi yakalayabilmek için hem takip, hem uygun zaman hem detaylı makina ayarları ile uğraşacak çok fazla zamanınız olmayacaktır. Lens kapasitesine güvenerek yaptığım bu çekimlerde o anki ışık koşullarındaki en uygun perde hızı değerinin verilmesini kontrol ederek makinama bırakıyor, ISO değerini sabit tuttuğum bu çekim modunda, istediğim net alan derinliğini de kolaylıkla kontrol ederek çalışmalarımı sürdürebiliyorum.
Sürekli değişen ışık ve hızın olduğu bu koşullarda Manuel ayarlar yaparak çekim yapmanız gerçekten çok zor, bazı durumlarda imkansızdır.
Enstantane öncelikli (perde hızı öncelikli) modda ISO değerini sabit tuttuğunuz zaman istediğiniz sonuçlara ulaşmanız zaman zaman hayal kırıklığı yaşatacaktır, ISO değerini makinanızın atamasına izin verdiğinizde sonuçlar iyi olmasına ragmen, ISO’ nun neden olacağı sorunların canınızı sıkacağı unutulmamalıdır.
Yine, yaptığım tüm çekimlerimde CR2 (RAW) format çekmeyi tercih ediyorum. Sadece CR2 olarak yaptığım bu çekimlerde, küçük ya da büyük Jpeg çekimi yapmıyorum. Canon’un ek ücret ödemeden, satın aldığınız Canon fotoğraf makinası ile beraber verdiği, son derece kullanışlı ve ideal bir program olan Digital Photo Professional ile çektiğim karelere hızla bakıyor, içlerinden silmem gereken kareleri kolaylıkla işaretleyip siliyor, sınıflandırmam gereken fotoğrafları kolaylıkla sınıflandırıyor, yapmam gereken küçük ayarları (keskinlik, gölgelerdeki düzenlemeler, renk doygunluğu vb.) süratle yapabiliyorum. Fotoğraflarımı TIFF formatta, diğer programlarda işlenmek üzere konvert ediyor, isim, çerçeve ve diğer işlemler dahil Tıff formatta çalıştığım fotoğraflarımı, Facebook ya da Instagram gibi sosyal medyada paylaşmak üzere tüm işlemler bittikten sonra son olarak Jpeg formatta kaydediyorum. Jpeg sıkıştırılmış bir format olduğu için, yaptığınız işlem sonrası her kaydettiğinizde renk ve keskinlikten kayıplarınız olacaktır. Bu nedenle sürekli Tiff formatla çalışmayı alışkanlık haline getirin. Sensorde oluşan toz veya küçük partiküllerin neden olduğu lekelerin temizlendiği, renk ve keskinlik ayarlarının yapıldığı, gerektiğinde kesme işlemleri ile bitirdiğim fotoğraflarımdan özel bulduklarımı yine, Tiff formatta depoluyorum. Böylelikle, bir dergide yayınlanmak istendiğinde ya da poster, büyük boy baskı alınması gerektiğinde aynı işlemlerle tekrar tekrar uğraşmıyorum. Uyguladığım bu yöntemin en olumsuz yanı, depolamak için fazladan hard diskleriniz olma zorunluluğu ve iyi bir arşiv metodunuzun bulunması gerekliliğidir.
Küçük pratik bilgilerden sonra kaldığımız bölüme dönersek eğer, anlattıklarımın çok fazla ve gereksiz detaylardan oluştuğu düşünülebilir. Ama emin olun, tüm bunlar çekim sırasında daha az sorunla karşılaşmanızı, kendinizi yaptığınız işe daha iyi vermenizi ve keyifle çalışmanızı sağlayacaktır.
Ve… yukarıda bahsettiğim hazırlıkların sonunda, toplamda oldukça ağır ve havaleli 4 çanta, 2 tripot ile aracıma yerleşerek yola çıkış … asla koşturarak değil, sakin, iyi bir zamanlama yaparak, kendinizi yormayacak şekilde, müziğinizi dinleyerek ve keyfini çıkartacak bir tempoda sürüşle hareket. Yolculuk boyunca zaman zaman küçük küçük planlar da yaparak, tempolu geçeceğini bildiğiniz günlere yorulmamış bir zihinle varmak. Ve en sevdiğim aşama, eve dönünceye kadar diyet yok … Ankara’ ya varış, uçuş için uygun koşullarla birlikte, uçuş saatinden once uçak başı … once çantaların, ardından, ekipmanların uçak içinde yerleşmesi ve motor …
Olumsuz ışık koşullarıyla başlayan, Ege’ ye yaklaştıkça kademeli olarak değişen ışık şartları çekim için birbirinden farklı imkanlar sundu. Sevgili Murat Keleş kontrolündeki ve Sevgili Necdet Yelen abimizle S2 ET ve Sevgili Murat Özpala kontrolündeki, yeni tasarımıyla boyanmış HürKuş-A ile yapılan son derece güzel, keyifli geçen bir uçuşun ardından İzmir Çiğlide yapılacak olan Hv.K.K. 104. Kuruluş Yıldönümü Kutlamalarına katılmak üzere 2.Ana Jet Üssüne iniş… rüya gibi geçen iki saatlik uçuş sonrası, muazzam bir koşturmaca. Bir uçak fotoğrafçısı daha ne isteyebilirki…
Akşam saatlerine kadar farklı açılarda, farklı konu ve gelişmelerin yakalandığı, yakalanmaya çalışıldığı çok fazla sayıda fotoğraf. Sadece bu karelerin aktarılması için verilen küçük molalarla kapanış saatine kadar fotoğraf çekimine devam, tam bir cennet. Kendinizi ekibin bir parçası hissedeceğiniz, çok nazik bir davet sonrası konaklamak için otel. Dinlenmek için henüz çok erken, ertesi güne hazırlanması gereken ekipmanlar için pillerin şarjları, son çekim yapılan kartların aktarılması, ve gece saat 03.00 uyku 06.30 akşamdan kurulan alarmların çalmasına gerek kalmadan kalkış, son hazırlıklar, kapatılan çantalar, kahvaltı derken planlanan saatte buluşma ve uçak başı… bir gün once olduğu gibi, çantaların yerleşmesi, önceden hazır olan ekipmanların yerleştirilmesi ve Motor…
İki Murat, öyle sıradan olmayan çok özel iki Murat arasında bulunmanın en büyük avantajı dileklerinizin hemen tutuyor olması. Hayatım boyunca unutmayacağım bir uçuş ve birbirinden güzel karelerle Ankara Akıncılar.
Kısa bir dinlenme, kısa bir yerleşme ardından çok büyük bir keyifle İstanbul yolculuğu. Asla koşturarak değil, sakin, iyi bir zamanlama yaparak, kendinizi yormayacak şekilde, müziğinizi dinleyerek ve araç kullanma keyfini çıkartarak.
Sevgi ile kalın