Son Yorumlar
- Uçak Fotoğrafçılığı için birelfotoweb
- Uçak Fotoğrafçılığı için Williamel
- Uçak Fotoğrafçılığı için birelfotoweb
- Uçak Fotoğrafçılığı için Erdal Uzer
- Uçak Fotoğrafçılığı için birelfotoweb
Bu yıl, ikincisinin yapıldığı Aerofestival International Airshow, bu yıl 28-29 Mayıs tarihlerinde Polonya’nın Poznan kentinde yapıldı. İlk gün yaklaşık 25.000, ikinci gün 30.000 olmak üzere toplam yaklaşık 55.000 kişinin katıldığı Airshow, misafirlerine muhteşem bir ev sahipliği yaptı. Genç ve başarılı yöneticilerden oluşan Aeropact şirketinin düzenlediği festivalde statik alanda sergilenen uçakların yanında, 8 farklı ülkeden gelen 40 gösteri ekibi, iki gün boyunca birbirinden güzel gösterilere imza attılar. Etkinliğin ana yüzü olan SOLOTÜRK, her iki günde 25 er dakikalık iki muhteşem gösteriyle göz doldururken, gösteri uçuşları sonrasında SOLOTÜRK ekibinden imza almak isteyen Polonyalı Airshow tutkunları, Basın ofisi önünde uzun kuyruklar oluşturdu. İki gün süren festivalde çok keyifli vakit geçiren izleyiciler, Airshow’a katılan pilotlar ve uçuş ekipleriyle de sohbet etme imkanı bulurken, ortaya çok güzel fotoğraflar çıktı.
This year was the second year for The Aerofestival which was held in Poznan, Poland between 28-29 May. Aeufestival was a spectacular host for the visitors, the first day for 25.000 and second day 30.000 as a total of 55.000 people who attended the airshow. Young and successful managers of Aeropact company which orginezed the beautiful show with the aircrafts in the static display and also 40 teams from 8 different countries. SOLOTURK made two spectacular shows for 25 minutes for the two days. Polish airshow enthusiast who wants to get signatures from the SOLOTURK after their demonstration flights, made long queue infront of the press Office. The visitors who spend enjoyable time for the two days during the festival found chance to chat with the pilots and the flight crews and it turned out these beautiful pictures.
The Aerofestival International Airshow, Polonya Hava Kuvvetlerine bağlı F-16 Tiger Demo Team, Belçika Hava Kuvvetlerine bağlı F-16 Solo Display Team ve Ülkemizi temsil eden Türk Hava Kuvvetlerine bağlı SoloTürk F-16 gösteri ekipleri ile beraber,
The Aeurofestival was a memorable Show with the participants from, F-16 Demo team from the Poland Air Force, F-16 Solo display team and SOLOTURK team who represents our country together,
Polonya Hava Kuvvetlerine bağlı PZL TS-11 Iskra, SU 22, F-16, Casa C295, PZL M 28 Skytruck, Orlik Aerobatic Team, W3Sokol modelleri, İsveç Hava Kuvvetlerine ait Saab 37 Viggen, Saab 105, 5 adet L-39 Albatros uçağından oluşan Baltic Bees, Grumman G-164A Ag-Cat uçağı ile doyumsuz gösterilerini sunan Catwalk ve Yakovlev Yak 18, T6Texan, 3AT3, Extra 200 ü ile Uwe Zimmermann, Extra 330, son derece estetik çizgilere sahip tam bir klasik RWD-5, Piper PA-28 uçaklarından oluşmuş The Viktors, TS-8 Bies, Żelazny Aerobatic Team, Extra 330L ile Robert Kowalik, Sky Magic, ve daha pek çok havacının hava aracının katıldığı unutulmaz bir hava gösterisiydi.
the Poland Air force, PZL TS-11 Iskra, SU 22, F-16, Casa C295, PZL M 28 Skytruck, Orlik Aerobatic Team, W3Sokol models, the Swedish Air Force with the Saab 37 Viggen, Saab 105, 5 pieces of L-39, the Baltic Bees with the Albatros aircraft, The catwalk made beautifil shows with Gruman G-164A Ag-Cat and Uwe Zimmermann with the Yakovlev Yak 18, T6Texan, 3AT3, Extra 200, RWD-5 a classic with highly aesthetic lines, The Viktors with the Piper PA-28, TS-8Bies, Żelazny Aerobatic Team, Robert Kowalik with the Extra 330L, Sky Magic and also with many aviators aircrafts.
Provalarında yapıldığı 26 Mayıs 2016 tarihinde, statik alanda sergilenecek uçakların gelmesi, katılımcı standlarının açılması ile büyük hareketlilik başladı. Sabah saatlerinden itibaren yerlerini alan spotterlar, kendilerine ayrılan alanda fotoğraf çekmeye başladılar. Teknik olarak en iyi kareleri alacakları yerde kurulan standlarında çekim yapan spotterlar, zaman zaman özel izinle statik alan dışında park eden uçaklarıda fotoğraflayabilmeleri için her türlü destek sağlandı.
On the rehearsal day 26th May 2016, the Show started with the opening of the exhibitors booths and with the arrival of the aircrafts which will be on display in the static area. In the morning the Spotters took their places in the area allocated to them and began to take photographs. Technically for the spotters best places were arranged but from time to time with special permissions provided for them to take pictures from out side the static aircraft parking area.
Bazı ilklerin yaşandığı festivalde, Poznan Lawica Havaalanına ilk kez bir F-16 savaş uçağının indiğine tanıklık ettik. Aslında bize yabancı olmayan, 4061 kuyruk numaralı Polonya Hava Kuvvetlerine bağlı F-16 savaş uçağı, geçtiğimiz yıl Türkiye de, Konya da yapılan NATO Tiger Meet 2015 te ülkemize gelen uçaktı
Some of the first of the festival took place, we withnessed the first F-16 fighter aircraft’s landing the Poznan Lawica Airport. In fact the F-16 from the Poland Airforce was not strange to us because last year it came to Konya, Turkey for the NATO Tiger meet
Katılımcıların standlarını hazırladığı, diğer ekiplerin geldiği, Polonya, Belçika ve Türkiye Solo takımlarının, Baltic Bees ve başka uçakların provalarını yaptıkları, bu arada ticari iniş-kalkışlardaki hareketliliğin de devam ettiği, bir spotter için unutulmayacak gün olan 26 Mayıs 2016 tarihi, iki gün sürecek Aerofestivalin nasıl geçeceğinin habercisiydi.
May 26 2016 was a forerunner for how the Show would be, and also is an unforgetable day for a spotter with Poland, Belgium and Türkiye Solo teams, Baltic Bees, and other aircrafts rehearsals, meanwhile commercial landing and takeoffs.
İsveç Hava Kuvvetlerine ait Saab 37 Viggen’ in piste kısa mesafede inişi, pist üzerinde kendi kendine geri manevra yaparak dönüşü ve indiği kısa mesafeden süratle havalanıp gidişi unutulmayacak anlardan biriydi.
The Swedish Air Force’s Saab 37 Viggen’s short distance landing, the reversing himself on the runway and it’s takeoff from the same short distance of landing, were the unforgettable moments..
Ve, rüya gibi geçen iki günden unutulmayacak diğer kareler …
And the other the unforgettable pictures from the last two days passed like a dream…
Teşekkürler Aeropact, Teşekkürler Polonya.
Thanks Aeropact, Thanks Poland.
Nasıl bir kare çekmek istediğinizi bilmeniz işinizi her zaman kolaylaştıracaktır. Çekmeyi planladığınız kare/kareler için önceden yapacağınız iyi bir planlama ve iyi bir hazırlık, hayal ettiğiniz kareyi/kareleri çekmenizi garantileyecektir.
31 Mayıs 2015 tarihinde yaptığım uçak çekimlerinde, nasıl kareler çekmek istediğimi, nasıl kareler istendiğini bilerek yaptığım planlamamda, en büyük şansım benzer çekimleri aynı koşullarda daha önceden yapmış olmamdı. Çekim şartlarında ve çekim süresi boyunca nelerle karşılaşacağımı, neleri nasıl yapmam veya yapmamam gerektiği konusundaki bilgilerim bana önemli avantajlar sağlıyordu. Benzer koşullarda ikinci, üçüncü defa çekim yapıyor olmanız elde ettiğiniz fotoğraf kalitesini önemli ölçüde arttıracaktır.
Bu çekimler için yeterli ekipmanımın olmasına ragmen, tekrarı çok kolay olmayan bir uçuşta, olası çıkabilecek ekipman sorunlarına karşı ekipmanlarımı yedeklemek, hedeflediğim diğer kareleri hızlı pratik bir şekilde yakalayabilmek ve bu çok özel çekimleri garantilemek için dışardan ekipman desteği aldım. Yedek gövdeler, geniş açı lens vb. ve Canon’un çok yeni iki ürününü bu çekimlerde test etme şansını yakalamamda benim için ayrı bir heyecan oldu.
Çekim yapacağım günden, günler once başlayan hazırlıklarımda destek olarak alınacak ekipmanlara ulaşım, aldığım ekipmanın sensor temizliklerinden, lenslerin optik temizlikleri, kartların boşaltılarak formatlanması, pil şarjlarının kontrolü ve şarjlarının tamamlanması, ekipmanın sınıflandırılarak kaldırılacağı çantaların seçimi, çekim süresince kartların aktarılacağı bilgisayar ve harici hard diskler, bunların boşaltılarak hazırlanması, tripotlar, belki birkaç gün sürecek çekim süresi boyunca kullanılacak kıyafetlerin hazırlanması ile geçen hazırlık süresinden sonra, en heyecanlı an olan, tüm ekipmanın yanyana dizilerek son kontrolleri ile beraber, önem ve olası kullanım sırası ile çantalara kaldırılması aşaması… bu aşamada, fotograf makinalarının çekim bölgesindeki çekim ayarlarına kadar hazırlayarak kaldırılması size aniden gelişen çekimlerde büyük kolaylık sağlayacaktır. Unutmayın, bir önceki çekiminizden kalma, uygun olmayan ayarlar, (makro veya manuel ayarlı bir başka çekim ayarınız vs.) aniden gelişen bir anın yakalanmasında size çok şey kaybettirebilir.
Uçak fotoğrafçılığında kullandığım çekim modu zaman zaman exif bilgileri ile paylaştığım fotoğraflarımdan da bilindiği gibi, Diyafram öncelikli moddur. Saatte 800-1200km ile uçan bir uçağı takip etmek, kadrajda tutmak uygun zamanında fotoğraflamakla yeterince uğraşırken yada sürekli değişen ışık koşullarında pervanelerdeki hareketi yakalayabilmek için hem takip, hem uygun zaman hem detaylı makina ayarları ile uğraşacak çok fazla zamanınız olmayacaktır. Lens kapasitesine güvenerek yaptığım bu çekimlerde o anki ışık koşullarındaki en uygun perde hızı değerinin verilmesini kontrol ederek makinama bırakıyor, ISO değerini sabit tuttuğum bu çekim modunda, istediğim net alan derinliğini de kolaylıkla kontrol ederek çalışmalarımı sürdürebiliyorum.
Sürekli değişen ışık ve hızın olduğu bu koşullarda Manuel ayarlar yaparak çekim yapmanız gerçekten çok zor, bazı durumlarda imkansızdır.
Enstantane öncelikli (perde hızı öncelikli) modda ISO değerini sabit tuttuğunuz zaman istediğiniz sonuçlara ulaşmanız zaman zaman hayal kırıklığı yaşatacaktır, ISO değerini makinanızın atamasına izin verdiğinizde sonuçlar iyi olmasına ragmen, ISO’ nun neden olacağı sorunların canınızı sıkacağı unutulmamalıdır.
Yine, yaptığım tüm çekimlerimde CR2 (RAW) format çekmeyi tercih ediyorum. Sadece CR2 olarak yaptığım bu çekimlerde, küçük ya da büyük Jpeg çekimi yapmıyorum. Canon’un ek ücret ödemeden, satın aldığınız Canon fotoğraf makinası ile beraber verdiği, son derece kullanışlı ve ideal bir program olan Digital Photo Professional ile çektiğim karelere hızla bakıyor, içlerinden silmem gereken kareleri kolaylıkla işaretleyip siliyor, sınıflandırmam gereken fotoğrafları kolaylıkla sınıflandırıyor, yapmam gereken küçük ayarları (keskinlik, gölgelerdeki düzenlemeler, renk doygunluğu vb.) süratle yapabiliyorum. Fotoğraflarımı TIFF formatta, diğer programlarda işlenmek üzere konvert ediyor, isim, çerçeve ve diğer işlemler dahil Tıff formatta çalıştığım fotoğraflarımı, Facebook ya da Instagram gibi sosyal medyada paylaşmak üzere tüm işlemler bittikten sonra son olarak Jpeg formatta kaydediyorum. Jpeg sıkıştırılmış bir format olduğu için, yaptığınız işlem sonrası her kaydettiğinizde renk ve keskinlikten kayıplarınız olacaktır. Bu nedenle sürekli Tiff formatla çalışmayı alışkanlık haline getirin. Sensorde oluşan toz veya küçük partiküllerin neden olduğu lekelerin temizlendiği, renk ve keskinlik ayarlarının yapıldığı, gerektiğinde kesme işlemleri ile bitirdiğim fotoğraflarımdan özel bulduklarımı yine, Tiff formatta depoluyorum. Böylelikle, bir dergide yayınlanmak istendiğinde ya da poster, büyük boy baskı alınması gerektiğinde aynı işlemlerle tekrar tekrar uğraşmıyorum. Uyguladığım bu yöntemin en olumsuz yanı, depolamak için fazladan hard diskleriniz olma zorunluluğu ve iyi bir arşiv metodunuzun bulunması gerekliliğidir.
Küçük pratik bilgilerden sonra kaldığımız bölüme dönersek eğer, anlattıklarımın çok fazla ve gereksiz detaylardan oluştuğu düşünülebilir. Ama emin olun, tüm bunlar çekim sırasında daha az sorunla karşılaşmanızı, kendinizi yaptığınız işe daha iyi vermenizi ve keyifle çalışmanızı sağlayacaktır.
Ve… yukarıda bahsettiğim hazırlıkların sonunda, toplamda oldukça ağır ve havaleli 4 çanta, 2 tripot ile aracıma yerleşerek yola çıkış … asla koşturarak değil, sakin, iyi bir zamanlama yaparak, kendinizi yormayacak şekilde, müziğinizi dinleyerek ve keyfini çıkartacak bir tempoda sürüşle hareket. Yolculuk boyunca zaman zaman küçük küçük planlar da yaparak, tempolu geçeceğini bildiğiniz günlere yorulmamış bir zihinle varmak. Ve en sevdiğim aşama, eve dönünceye kadar diyet yok … Ankara’ ya varış, uçuş için uygun koşullarla birlikte, uçuş saatinden once uçak başı … once çantaların, ardından, ekipmanların uçak içinde yerleşmesi ve motor …
Olumsuz ışık koşullarıyla başlayan, Ege’ ye yaklaştıkça kademeli olarak değişen ışık şartları çekim için birbirinden farklı imkanlar sundu. Sevgili Murat Keleş kontrolündeki ve Sevgili Necdet Yelen abimizle S2 ET ve Sevgili Murat Özpala kontrolündeki, yeni tasarımıyla boyanmış HürKuş-A ile yapılan son derece güzel, keyifli geçen bir uçuşun ardından İzmir Çiğlide yapılacak olan Hv.K.K. 104. Kuruluş Yıldönümü Kutlamalarına katılmak üzere 2.Ana Jet Üssüne iniş… rüya gibi geçen iki saatlik uçuş sonrası, muazzam bir koşturmaca. Bir uçak fotoğrafçısı daha ne isteyebilirki…
Akşam saatlerine kadar farklı açılarda, farklı konu ve gelişmelerin yakalandığı, yakalanmaya çalışıldığı çok fazla sayıda fotoğraf. Sadece bu karelerin aktarılması için verilen küçük molalarla kapanış saatine kadar fotoğraf çekimine devam, tam bir cennet. Kendinizi ekibin bir parçası hissedeceğiniz, çok nazik bir davet sonrası konaklamak için otel. Dinlenmek için henüz çok erken, ertesi güne hazırlanması gereken ekipmanlar için pillerin şarjları, son çekim yapılan kartların aktarılması, ve gece saat 03.00 uyku 06.30 akşamdan kurulan alarmların çalmasına gerek kalmadan kalkış, son hazırlıklar, kapatılan çantalar, kahvaltı derken planlanan saatte buluşma ve uçak başı… bir gün once olduğu gibi, çantaların yerleşmesi, önceden hazır olan ekipmanların yerleştirilmesi ve Motor…
İki Murat, öyle sıradan olmayan çok özel iki Murat arasında bulunmanın en büyük avantajı dileklerinizin hemen tutuyor olması. Hayatım boyunca unutmayacağım bir uçuş ve birbirinden güzel karelerle Ankara Akıncılar.
Kısa bir dinlenme, kısa bir yerleşme ardından çok büyük bir keyifle İstanbul yolculuğu. Asla koşturarak değil, sakin, iyi bir zamanlama yaparak, kendinizi yormayacak şekilde, müziğinizi dinleyerek ve araç kullanma keyfini çıkartarak.
Sevgi ile kalın
Hava Araçları Fotoğrafçılığı, uçak dışında, helikopter, planör, gyropter, paramotor, ultralight vb pek çok hava aracını kapsayan, daha doğru bir ifade olmasına rağmen, Uçak Fotoğrafçılığı ifadesi, daha kısa ve kolay anlaşılır olduğu için bu ifadeyi kullanacağım.
Hava Fotoğrafçılığı ifadesi ise, uçak fotoğrafçılığı dahil, daha geniş bir alanı tarif etmesine rağmen, havacılık alanında uzmanlık, teknik bilgi, teknik ekipman, çoğu zaman uçuş gerektirecek, askeri amaçlı fotoğrafçılıktan, madencilik, şehircilik, gökyüzü, hava olayları dahil, daha pek çok alanı tarif etmesi yüzünden tercih etmeyeceğim.
Uçak fotoğraflamak için çekim yapacağınız, fotoğraf makinanızın performansı, her farklı konuda olduğu gibi, bu konuda da önem taşıyacak, fotoğraflarınızı etkileyecektir. DSLR bir makinaya sahipseniz, bu konudaki şansınız daha yüksek olacaktır.
Sahip olduğunuz lensler, fotoğraflarınızı belirleyeceği için, nasıl bir kare istediğinize bağlı olarak lens seçiminizi yapmalısınız.
Yüksek odaklı super teleobjektifler bu konuda büyük avantajlar sağlamasına rağmen ilerde anlatacağım dezavantajlara da sahip olacakları unutulmamalıdır. Geniş açı lenslerle çok başarılı kareler elde edebileceğiniz gibi, 300-400mm odak uzunluğuna sahip lensler, uçak fotoğrafları çekimi için son derece uygun aralıklardır. Çekim yapacağınız noktanın çekimini yapacağınız yere uzaklığı, çekim yapacağınız uçakların büyüklük ve küçüklükleri, nasıl bir fotoğraf istediğiniz vb. konular lens seçiminizi doğrudan etkileyecek, çoğu zaman sizin birden fazla lens ile çekim noktasına gitmenize neden olacaktır.
Makinanızın desteklediği, en yüksek sürate sahip hafıza kartları, özellikle seri çekimde yaptığınız çalışmalarınızın hafıza kartına aktarılmasında size hız dolayısı ile zaman avantajı sağlayacaktır. Büyük belleğe sahip tek hafıza kartı yerine, birden fazla, daha düşük belleğe sahip hafıza kartı kullanmanız, arıza durumunda fotoğraflarınızın tamamını kaybetme riskini azaltacağı gibi, dolmakta olan bir hafıza kartının veri aktarım hızının düşeceğini bu yüzden sizi yavaşlatacağını unutmamalısınız.
Yedek pil, sizin daha özgürce, dilediğiniz gibi çekim yapmanızı sağlayacaktır. Çekimini yaptığınız fotoğrafları ekrandan izlemek, Lcd ekranı kullanarak sürekli çekim ayarlarının değiştirilmesi, çekim dışı takipler vb. hareketlerin, pilinizi daha hızlı tüketeceğini, bu davranışlardan uzak dursanız bile günün verimliliğine bağlı olarak tahmininizden daha uzun çekim yaptığınızda, çekim sırasında pilsiz kalmanızı önleyecektir.
Tripot ile yapacağınız çekimlerde daha iyi sonuçlar alacağınız gibi, gün boyu üzerinizde taşıyacağınız fotoğraf makinanızın neden olacağı yorgunluktan kurtulmuş olursunuz. Tripot sizi sabit bir noktada tutacağı için, makinanızla yaptığınız takiplerde objeyi ne zaman ve neredeyken çekmeniz gerektiği konusunda büyük kolaylık ve ip uçları sağlayacak, çekimini yaptığınız hava aracının arka planını daha iyi kontrol etmenizi sağlayacaktır. Hiç birimiz çekimini yaptığımız uçağın arka planında karmaşaya neden olabilecek objeler istemeyiz, bu nedenle çekimlerinizde kullanacağınız tripot aynı zamanda bu konuda sizin iyi bir asistanınız olacaktır. Fotoğraflamayı planladığınız obje ne kadar sade bir planda olursa o kadar ön plana çıkacaktır. Çekimini yapacağınız objenin, önünde, yanında veya arkasında bulunacak farklı objeler ne kadar artarsa, o kadar karmaşık, anlaşılması ve anlatılması zor kompozisyonlar elde edersiniz.
Çantanızda bulunduracağınız bir battal boy çöp poşeti, ani bastıran bir yağmur ya da aniden gelişen tozlanmalarda fotoğraf makinanızın ucuz ve etkin korumasını sağlayabilirsiniz. Çekim bitiminde size ait ya da orada olmasını istemediğiniz çöplerin toplanmasında da bu pratik çözümden faydalanabilirsiniz.
Çekim yapacağınız yerler, kapalı, konforlu mekanlar olacağı gibi, çoğu zaman açık hava koşullarında küçük bir gölgenin bile olmadığı yerlerde olacaktır. Bu gibi durumlarda bir önceki gün gıdanıza dikkat etmeniz gerektiği gibi, fotoğraf ekipmanı dışında yanınızda, güneş gözlüğü, şapka, uzun kollu kıyafetler, rüzgar geçirmeyen küçük bir yağmurluk, dudak nemlendirici, güneş koruyucu krem bazı durumlarda böcek kovucu ilaçlar bulundurmanız, özellikle bir kaç gün sürecek çekimlerde size büyük konfor sağlayacaktır.
İhtiyacınızı karşılayacak miktarda su, acıktığınızda açlığınızı bastıracak, size uzun sure enerji verecek kurutulmuş incir, kayısı vb. kurutulmuş ceviz, fındık, badem vb. kuru yemişin çantanızda bulunması gün boyu devam eden gösterilerde yapacağınız uzun sureli çekimlerde size büyük avantaj sağlayacaktır. Devam eden gösteriler sırasında, yemek molası vermek istemeyecek ama gün boyu da aç kalmanızı engelleyecek küçük bir çözüm olarak düşünebilirsiniz.
Çekim yapacağınız yer hakkında önceden bilgi edinmeniz, çekmeyi istediğiniz kareyi yakalamanızı kolaylaştıracaktır. Çekimi, nereden hangi nokta/noktalardan yapmanız gerektiği konusunda harita üzerinde yapacağınız küçük bir araştırma, varsa daha once o bölgede çekim yapmış arkadaşlarınızdan alacağınız bilgiler size büyük avantajlar sağlayacaktır. Çekim yapacağınız mevsim, saatteki ışığın durumu, açısı, objenin olası bulunacağı yer ve arka planı, çekim için seçtiğiniz nokta gibi pek çok faktör bu tercihi yaparken düşünmeniz gereken, fotoğrafınızı doğrudan şekillendirecek faktörlerdir. Çekim yapmayı planladığınız yer için izin alınıp alınmaması, seçtiğiniz çekim noktasında sonradan önünüze gelerek çekim yapmanızı engelleyecek objelerin olup olmadığı (araç trafiği, durak, iskele, park, demirlemek vs.) çekim yapmayı planladığınız bölgenin güvenirliliği sizin planlama yaparken göz önünde bulundurmanız gereken konulardır.
Yukarıda özetlemeye çalıştığım bilgilerle, alternatif noktaların oluşturulması, kalkış inişlerin rüzgar nedeniyle değişmesi, bulunduğunuz noktada çıkan herhangi bir aksilik durumunda süratle ve bulunduğunuz yer kadar iyi bir başka alternatif noktaların olması değişen koşullara karşı hazırlıklı olmanızı sağlayacaktır. Sürekli yapacağınız gözlem, çekim için gittiğiniz yerde daha hassas çekim noktası oluşturacak ip uçları verecektir. Yüklü uçakların daha uzun piste ihtiyaç duydukları için, daha uzun pist koşusu yaptıkları, paraşüt açarak duran uçakların nerede pistle buluştuğu, nerede paraşütlerini açtığı, pist başına giden uçakların izlediği yol vb. bu anları hangi açılardan çekmek istediğinize bağlı olarak çekim yerinizle alakalı son düzenlemeleri yapabilirsiniz.
Kuşkusuz hava araçlarının fotoğraflanmasında yüksek odaklı lenslerin kullanılması, uzaktaki objeleri daha fazla yakınlaştıracakları, böylelikle daha fazla detay vermeleriyle sağladıkları avantajları büyüktür. Uzaktaki objeyi yakınlaştırırken, özellikle olumsuz hava koşullarında bulunan (havadaki yüksek orandaki nem, sıcak havaya bağlı ısı dalgalanmaları, sahil kesimlerde sert rüzgarın denizden kaldırdığı su damlacıkları vb.) havada asılı partiküller, fotoğraflayacağınız obje ile makinanız arasında daha yoğun/daha fazla bulunacağı için, çektiğiniz fotoğrafınıza olumsuz yansıyacak elde ettiğiniz sonuçların zaman zaman hayal kırıklığı yaşamanıza neden olabilir.
Uçak fotoğrafları çekmek için, öncesinde kuşlar üzerinde yapacağınız takip ve çekimler sizin hareketli uçak çekimlerine daha iyi hazırlanmanızı sağlayacaktır. Fotoğraf makinanızın çekim ayarları ne kadar hızlı olursa olsun, net bir karenin iyi bir takiple geleceğini unutmayın. Çekmeyi planladığınız uçağı, onun süratinden daha hızlı ya da yavaş takip etmeniz fotoğraf kalitesini etkileyecek, belki de kullanamayacağınız kadar bulanık çıkmasını sağlayacaktır. Bu yüzden uçağı genel olarak takip etmeyi değil, uçak üzerinde seçeceğiniz bir noktayı takip etmeye özen gösterin. Bu bir pencere, uçak üzerinde bir logo ya da kokpit olabilir. Seçeceğiniz nokta size daha etkin bir referans almanızı sağlayacak, takip hızınızı daha iyi görerek değerlendirmenizi sağlayacaktır.
Pervaneli hava araçlarının fotoğraflanmasında, diğer hava araçlarının fotoğraflanmasına oranla biraz daha dikkat ve özen gösterilmelidir. Pervaneli hava araçlarının fotoğraflanmasında, pervanelerdeki hareketliliğin izleyiciye aktarılması ön koşuldur. Jet uçağı çektiğiniz makina ayarlarıyla fotoğrafladığınız pervaneli hava araçlarının pervaneleri donacağı/duracağı için, bu araçların arızalı olduğu, yolunda gitmeyen bir şeyler varmış, düşüyormuş hissi, olduğu gibi çalışmanıza yansıyacaktır. Günümüzde, pervaneli uçak maketi çeken fotoğrafçılar bile, pervanelerdeki hareketliliği özellikle fotoğraflarında gösterip, çalışmalarına gerçekçilik katmaktadırlar. Pervanelerde yakalanacak hareketlilik için, daha düşük perde hızında yapacağınız çekimlerinizin bulanık çıkmaması için, daha özenli takip yapmanız gerekecektir. Bu nedenle en zevkli hava taşıtı çekimlerinin, pervaneli hava araçlarının fotoğraflanması olduğunu söyleyebilirim.
Jet uçağı çektiğiniz makina ayarları ile fotoğrafladığınız pervaneli hava aracı çekimlerinde, netliği garantilemenize rağmen, pervane hareketliliği kaybolacağı için, izleyicilere düşmekte olan bir hava aracı hissi vererek aslında o an yakalanamayacak aksine kaybedilecek, fotoğrafınız sadece bir belge niteliği taşıyacaktır. Pervanelerde hareketlilik denildiğinde, pervanelerde tam daire şeklinde bir hareket yakalamak anlamı çıkartılmamalı, pervanelerin durduğu gibi görüldüğü (dondurulmuş halleri) dışında, çizik çıkmaları sağlanmalıdır. O günkü ruh halinize, ışık ve objenin açısı, hareketliliğine, o anki şartlara gore pervanelerde sağlayacağınız çizikleri kısa tutmak ya da bir daire çizecek kadar uzatmak yine sizin elinizdedir. Çiziklerin uzunluğu, sizin bu konuda edindiğiniz tecrubelerinizin ifadesidir. Pervaneli hava araçlarını, önden, yandan, arkadan ya da daha farklı açıdan çekiyor olmanız durumu değiştirmeyecektir. Pervaneler dondurulmuşsa her açıdan dondurulmuştur, olması gerektiği gibi fotoğraflanmışsa, tartışmasız her açıdan ideal fotoğraf elde edilmiştir.
Sahip olduğunuz bilgileri, paylaşın. Paylaştığınız bilgilerle daha fazla yüksek kalitede fotoğraf çeken kişilerin oluşmasına katkıda bulunun ve kendinizi geliştirmek için sürekli araştırın.
Değerli fotoğraflar çeken insanlara yaptığınız katkı, en iyi kareye sahip olmanın değerinden çok daha fazla olduğunu lütfen unutmayın.
Sevgi ile kalın.
9 Nisan 2015 günü, Gölcük Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneğinin nazik daveti üzerine, Kuş ve Uçak fotoğrafçılığı ile bildiklerimi, yaşadıklarımı anlatacağım sohbet için Gölcükteydim. 90′ lı yılların başından beri gitmediğim, görmediğim Gölcükteki değişiklikler beni fazlası ile şaşırttı. Söyleşi saattinden daha erken bir zamanda Gölcüğe giderek, arazi yapmayı, GFSD üyesi arkadaşlar ile daha önce tanışıp imkanlar ölçüsünde çekim yapmayı düşünmüş, bu konuda GFSD yönetim kurulu üyesi arkadaşlar gerekli bazı izinleri almış olmasına rağmen, aralıksız yağan yağmur ve olumsuz hava koşulları nedeniyle ne yazıkki arazi yapma şansını kaybetmiştik. Üyeleri ile tanışma fırsatıyla geçen ilk saatlerde, Gölcük Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneğinin ne kadar büyük ve başarılı organizasyonlar düzenlediğini, üyelerinin kazandıkları yerli ve yabancı ödüllerle, birbirleri ile yarıştığını öğrendiğimde, orada bulunmanın ve o güzel insanlarla tanışıp, onlarla beraber zaman geçirmenin mutluluğunu yaşadım. Arkadaşlarımın çektiği, birbirinden güzel fotoğraflarını da doyasıya izleme şansını yakaladım.
Çekimlerimde kullandığım ekipmanlarımın bulunduğu küçük bir sergi ile, önce Doğa ve Kuş fotoğrafçılığında edindiğim tecrübelerimden konuştuk. Kamuflaj, kuşlar, mevsimler ve nedenleri niçinleri vb. konulardan söz ettik İlginç olduğunu düşündüğüm bazı kuş türleri hakkında da elimden geldiğince detaya girmeden bilgi vermeye çalıştım.
Daha sonra uçak fotoğrafı çekimlerimden söz etmeye çalıştım. Pervaneli uçak çekimlerinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini, pervanelerde yakalanması gereken hareketliliğin neden olması gerektiğini, pervaneli uçak maketi çekimlerinde bile konuya gerçekçilik katılması istendiği için buna dikkat edildiğinden söz ettim. Ve tabi pervaneli uçaklardan bahsederken Milli Gururumuz HürKuş-A dan uzun uzun konuştuk.
Konu uçak çekimleri olduğunda bu konudaki yasaklar, izinler, engeller, detay çekimler, izlemek için orada bulunan seyircilerin fotoğraflanmasından yabancı hava fotoğrafçılarına olan aşırı sevgiye kadar geniş bir yelpazeden söz edildi. Çekim yaptığım bölgelerde yaşadıklarım, dikkat etmemiz gerekenlerden bahsedildi. Ve, tabi uzun uzun SoloTürk konuştuk
Büyük bir incelik göstererek bu organizasyonu yapan Gölcük Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneğinin yönetim kuruluna, büyük bir nezaket ile sunum boyunca beni dinleyen, sordukları güzel sorularla güzel bir sohbet havasında yaşadığımız, asla unutmayacağım bu güzel gün için, bu güzel insanlara tüm içtenliğimle teşekkür ederim.
Sevgi ile kalın
100 Yıl once …
Yüzbaşı Tophaneli Hakkı Bey komutasındaki Nusret Mayın gemisi 7/8 Mart 1915 yılı, gece yarısından az sonra sisli bir havada, Çanakkale’den bütün ışıklarını söndürmüş, kıvılcım atmasın diye ocaklarını bastırmış şekilde ayrılarak daha önceden dökülmüş olan mayınların arasından, Nazmi Bey’in kılavuzluğunda geçerek Karanlık Liman’a doğru ilerleyerek Kıyıya paralel olarak 100’er metre aralıklarla ve suyun 4,5 metre altında 26 mayını sessizlik içinde döktü. Görev tamamlandığında yine aynı sessizlik ve dikkatle geriye dönen Nusret Mayın Gemisi, bir savaşın kaderini değiştirecek 26 Mayını bırakmıştır.
Ertesi günlerde, Müttefikler tarafından yeni keşif uçuşları ve mayın taramaları yapılmış, her nasılsa bu 26 sürpriz mayın kendilerini saklamayı başarmıştır.
18 Mart günü yaşananlar Türk tarihinde gerçek bir zaferdir. Bu zaferde Nusret Mayın Gemisi’nin başarısı tartışılmazdır.
Winston Churchill 1930’da “”Revue de Paris” dergisinde bu olayı şöyle yorumluyordu.
“Birinci Dünya Harbi’nde bu kadar insanın ölmesine harbin ağır masraflara mal olmasına, denizlerde 5,000 tane ticaret ve savaş gemisinin batmasına başlıca neden, Türkler tarafından bir gece önce atılan ve incecik bir çelik halat ucunda sallanan 26 adet mayındır.”
Çanakkale Deniz Zaferinin 100 Yılında, Çanakkale Savaşlarında ölen Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm Şehit ve Gazilerimizi Rahmet ve Saygıyla anıyoruz.
18 Mart tarihi, Çanakkale Deniz Savaşlarını çağrıştırdığı için, Çanakkale Deniz Savaşlarının 100. yılında protokol noktasındaki kutlamalar yerine 100. yılında bir farklılık yaratarak, Çanakkale şehir içi dahil, Ege denizine açılan kıyı boyunca ve iki yıl üst üste katıldığım 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi kutlamalarından edindiğim tecrube ile bir çalışma yapmak istedim.
Aydın Sınıfı Mayın Avlama Gemilerimiz, M265 TCG Alanya, M267 TCG Ayvalık, M268 TCG Akçakoca ve onlara refakat eden TCG Nusret N 16
Çekmeyi planladığım açılardaki fotoğraflar için, harita üzerinde önceden tesbit ettiğim noktaların son kontrollerini provalardan bir gün önce, arazi üzerinde, test çekimleri de yaparak tamamladım. Böylelikle provaların yapılacağı gün birbirinden farklı pek çok çekim noktasını 6 farklı noktaya indirerek prova ya da gösteriler süresince yetişmem gereken yerleri azaltmış, gideceğim yolları ve aracımı park edeceğim yerleri belirlemiş oldum
Çimariva; personelin gemi boyunca düzenli bir şekilde selamlama için yanyana dizilmesidir. Personelin aynı hizada nizami olarak durabilmesi için fiziki olarak aynı yapıda seçilmesi ve aynı tip giyinmesi gerekmektedir. Kaynak: Dz.K.K.
Protokol alanına doğru seyireden gemilerimiz Çanakkale Boğazı boyunca kendilerine sevgi gösteren halki selamlayarak ilerlerken.
Protokol noktasında bulunan misafirlere yaptıkları gösteri ile Türk Yıldızları bu yıl yapılan kutlamalara ayrı bir renk kattı. Toplamında 2357 kare fotoğraf çektiğim, sadece Çanakkale içinde, yaklaşık 140km olmak üzere, toplam 960km yol yapılarak üç gün süren bir çalışmadır. Çekimlerimde Canon 1Ds Mk III gövde, Canon EF 600mm f/4L IS USM ve Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM lensler ve sehpa kullanılmıştır. Bu albümde izlediğiniz çalışmalarım sadece arşiv oluşturmak bazı kareleri sizlerle paylaşmak amacıyla tamamen amatör ruhla oluşturulmuştur.
Sevgi ile kalın.