100 Yıl once …
Yüzbaşı Tophaneli Hakkı Bey komutasındaki Nusret Mayın gemisi 7/8 Mart 1915 yılı, gece yarısından az sonra sisli bir havada, Çanakkale’den bütün ışıklarını söndürmüş, kıvılcım atmasın diye ocaklarını bastırmış şekilde ayrılarak daha önceden dökülmüş olan mayınların arasından, Nazmi Bey’in kılavuzluğunda geçerek Karanlık Liman’a doğru ilerleyerek Kıyıya paralel olarak 100’er metre aralıklarla ve suyun 4,5 metre altında 26 mayını sessizlik içinde döktü. Görev tamamlandığında yine aynı sessizlik ve dikkatle geriye dönen Nusret Mayın Gemisi, bir savaşın kaderini değiştirecek 26 Mayını bırakmıştır.
Ertesi günlerde, Müttefikler tarafından yeni keşif uçuşları ve mayın taramaları yapılmış, her nasılsa bu 26 sürpriz mayın kendilerini saklamayı başarmıştır.
18 Mart günü yaşananlar Türk tarihinde gerçek bir zaferdir. Bu zaferde Nusret Mayın Gemisi’nin başarısı tartışılmazdır.
Winston Churchill 1930’da “”Revue de Paris” dergisinde bu olayı şöyle yorumluyordu.
“Birinci Dünya Harbi’nde bu kadar insanın ölmesine harbin ağır masraflara mal olmasına, denizlerde 5,000 tane ticaret ve savaş gemisinin batmasına başlıca neden, Türkler tarafından bir gece önce atılan ve incecik bir çelik halat ucunda sallanan 26 adet mayındır.”
Çanakkale Deniz Zaferinin 100 Yılında, Çanakkale Savaşlarında ölen Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm Şehit ve Gazilerimizi Rahmet ve Saygıyla anıyoruz.
18 Mart tarihi, Çanakkale Deniz Savaşlarını çağrıştırdığı için, Çanakkale Deniz Savaşlarının 100. yılında protokol noktasındaki kutlamalar yerine 100. yılında bir farklılık yaratarak, Çanakkale şehir içi dahil, Ege denizine açılan kıyı boyunca ve iki yıl üst üste katıldığım 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi kutlamalarından edindiğim tecrube ile bir çalışma yapmak istedim.
Aydın Sınıfı Mayın Avlama Gemilerimiz, M265 TCG Alanya, M267 TCG Ayvalık, M268 TCG Akçakoca ve onlara refakat eden TCG Nusret N 16
Çekmeyi planladığım açılardaki fotoğraflar için, harita üzerinde önceden tesbit ettiğim noktaların son kontrollerini provalardan bir gün önce, arazi üzerinde, test çekimleri de yaparak tamamladım. Böylelikle provaların yapılacağı gün birbirinden farklı pek çok çekim noktasını 6 farklı noktaya indirerek prova ya da gösteriler süresince yetişmem gereken yerleri azaltmış, gideceğim yolları ve aracımı park edeceğim yerleri belirlemiş oldum
Çimariva; personelin gemi boyunca düzenli bir şekilde selamlama için yanyana dizilmesidir. Personelin aynı hizada nizami olarak durabilmesi için fiziki olarak aynı yapıda seçilmesi ve aynı tip giyinmesi gerekmektedir. Kaynak: Dz.K.K.
Protokol alanına doğru seyireden gemilerimiz Çanakkale Boğazı boyunca kendilerine sevgi gösteren halki selamlayarak ilerlerken.
Protokol noktasında bulunan misafirlere yaptıkları gösteri ile Türk Yıldızları bu yıl yapılan kutlamalara ayrı bir renk kattı. Toplamında 2357 kare fotoğraf çektiğim, sadece Çanakkale içinde, yaklaşık 140km olmak üzere, toplam 960km yol yapılarak üç gün süren bir çalışmadır. Çekimlerimde Canon 1Ds Mk III gövde, Canon EF 600mm f/4L IS USM ve Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM lensler ve sehpa kullanılmıştır. Bu albümde izlediğiniz çalışmalarım sadece arşiv oluşturmak bazı kareleri sizlerle paylaşmak amacıyla tamamen amatör ruhla oluşturulmuştur.
Sevgi ile kalın.